Elgå har fått et praktbygg

Søndag åpnet miljøvernminister Knut Arild Hareide Femundsmarka nasjonalparksenter i Elgå.
Han var imponert over bygget og lovet penger til driften - i alle fall i år og neste år.
12. Juni 2005
Ola Matsson - Østlendingen

ÅPNING: Ei tørr og krokete furu dominerer nyåpnete Femundsmarka nasjonalparksenter i Elgå i Engerdal. Senterets formann, fylkesråd Reidar Åsgård, var omviser for miljøvernminister Knut Arild Hareide under gårsdagens offisielle åpning. Til høyre daglig leder Anita Sivertsgård.
Foto: Ola Matsson.


Bygget til 3,2 millioner kroner er tegnet av arkitekt Gunnestad fra Hamar og satt opp ved siden av Elgå samfunnshus.
Senteret skal være innfallsport og informasjonssenter for Femundsmarka nasjonalpark. Senterets flotte utstillinger er laget av Skogmuseet i Elverum. Tirsdag er nybygget åpent for publikum.
- Jeg liker arkitekturen og ser at Femundsmarka og Elgå nå har fått et signalbygg. I tillegg er bygget fylt med interessante og flotte utstillinger, sa Hareide, som ble vist rundt av senterets formann, fylkesråd og tidligere Engerdal-ordfører Reidar Åsgård.

Regn og blåst
Miljøvernministeren kom til Engerdal lørdag og tilbrakte dagen med å markere utvidelsen av Gutulia nasjonalpark. Der ble han underholdt etter alle kunstens regler, og været var praktfullt, kunne han fortelle.
Besøket markerte også utvidelsen av Femundsmarka nasjonalpark og 100-års jubileet for rutebåten Fæmund II.
Været som møtte ham i Elgå søndag var alt annet enn praktfullt. Regn og blåst gjorde at åpningsseremonien måtte flyttes inn i samfunnshuset. Der vanket det både godord og en og annen «kilevink» for Hareide.
Engerdølene la ikke skjul på at de synes staten har vernet nok areal i kommunen. Gutulia nasjonalpark er nå utvidet fra 19 til 22 kvadratkilometer. Femundsmarka nasjonalpark er utvidet fra 345 til 573 kvadratkilometer.

Ytterligere vern
I løpet av høsten skal miljøvernministeren ta stilling til vern av barskog, som for Engerdals vedkommende antakelig vil bety ytterligere 140 kvadratkilometer båndlagt landskap.
Ordfører Dag Rønning har brukt helga for det den er verdt og lagt fram kommunens synspunkter ved flere anledninger. Rønning ga statsråden en kommunevimpel og ba ham ha den fremme når han skal avgjøre barskogvernet i Engerdal.
- Om vi når fram er ikke godt å si. Nå vet iallfall miljøvernministeren hva vi mener og hva vi ønsker. Spesielt er det viktig når de ulike verneforskriftene skal utarbeides, sier Rønning. Også Åsgård benyttet anledningen til å si noen velvalgte ord til Hareide.
- Du får med deg denne kaffeposen, laget av Berit og Inga Mortensson. Bruk den, lag deg en god kopp kaffe og ta fornuftige beslutninger, sa Åsgård.

Må verne mer
Hareide ville verken si det ene eller det andre.
- Jeg har hørt engerdølenes argumenter og vil ta dem med i min vurdering når jeg får saken. Foreløpig har ikke saken om barskogvernet kommet på pulten min, sa Hareide, som understreket at han først og fremst ser som sin oppgave å ivareta helheten framfor å imøtekomme engerdølenes ønsker.
- I 1905 var 50 prosent av Norge urørt villmark. I dag er det igjen kun 12 prosent. Av det ligger fem prosent i Sør-Norge. Vårt mål er at vern skal gi ny giv for turistnæringen.
Femundsmarka er noe av det flotteste vi har her i Norge. Å komme hit gir følelsen av å oppleve villmark. Den følelsen er stadig flere utlendinger ute etter, sa han.Ola Matsson

© COPYRIGHT Østlendingen


redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel